Home
Catalogus

de Uitgeverij
Contact
Links & Informatie


 

Islamitisch financieren
tussen principes en realiteit >
 
Leer beleggen als Warren Buffett
3e editie: Zijn beleggingsstrategie in theorie & praktijk
Björn Kijl, Hendrik Oude Nijhuis
978-90-78217-19-0
Pagina's: 160
Afmetingen: 21,5 x 14 x 1 cm
Gewicht:  214 gr.
Illustraties: ja, grafieken & tabellen in zwart/wit
Taal: Nederlands
€ 15,75

In deze derde en vernieuwde druk komen Buffett’s verrassende inzichten uitgebreid aan de orde en kunt u lezen over zijn onderscheidende lange termijn filosofie, hoe hij solide ondernemingen selecteert en hoe hij zich niet laat verleiden tot het beleggen in bedrijven die hij niet begrijpt. Dat maakt dit boek tot buitengemeen waardevol voor iedereen die geïnteresseerd is in alles wat met beleggen te maken heeft.

Warren Buffett geldt zonder enige twijfel als ’s werelds beste belegger aller tijden. Begonnen op elfjarige leeftijd met $ 100,-- wist hij een persoonlijk vermogen op te bouwen van vele tientallen miljarden dollars. Een opmerkelijk gegeven voor iemand die zelf weinig waarde hecht aan geld…
In heldere taal worden uit de verschillende beleggingsstrategieën de beste elementen voor het voetlicht gebracht. Dat maakt dit toegankelijke boek tot buitengemeen waardevol voor iedereen die geïnteresseerd is in alles wat met beleggen te maken heeft. En dat ongeacht de mate van belangstelling of deskundigheid.
 
Inhoud
In ‘Leer beleggen als Warren Buffett' treft u een uitgebreide serie artikelen aan, met behulp waarvan u zich de beleggingsfilosofie van ’s werelds beste belegger eigen kunt maken. Dit aan de hand van een zorgvuldige analyse van de strategie van Buffett zelf, maar tevens met behulp van een groot aantal korte artikelen. U leert onder andere:
-Wie ’s werelds beste beleggers zijn en hun verschillen en overeenkomsten met Warren Buffett.
-Hoe u ‘goede’ bedrijven kunt herkennen.
-Hoe te profiteren van koersfluctuaties.
-Wat competitieve voordelen zijn - en hoe u deze in een oogopslag kunt identificeren.
-'De twee belangrijkste beleggingsconcepten’.
-Hoe te bepalen of het management van een onderneming wel aandeelhoudersvriendelijk is.
-Wie ‘Mr. Market’ is… - en hoe u hiermee uw voordeel kunt doen.
-Buffett’s belangrijkste financiële ratio - veel beleggers hebben hier nog nooit van gehoord.
-Hoe het mogelijk is dat u beter kunt profiteren van Buffett’s strategie dan Buffett zelf…

Het Warren Buffett dossier
In het laatste, seperate deel gaan de auteurs dieper in op de investeringsfilosofie en beleggingsstrategieën van Warren Buffett. Het is technischer van aard en is rijkelijk geïllustreerd met grafieken en citaten.

Visie, strategie en achtergronden
Najaar 2008. Banken vallen als dominostenen om. Beurzen storten in. Het westerse bancaire systeem schudt op zijn grondvesten en beleggers zijn volstrekt radeloos. Eén belegger is echter allerminst in paniek. Warren Buffett – ’s werelds beste en rijkste belegger. Hij investeert in enkele maanden tijd vele, vele miljarden dollars. Volgens Buffett hebben de aanhoudende koersdalingen ervoor gezorgd dat aandelen goedkoop zijn. Niet dat hij weet dat aandelen over een week hoger zullen staan. Of over een maand, of zelfs over een jaar. Maar de aantrekkelijke waardering maakt volgens Buffett momenteel wel dat aandelen als langetermijn investering een goede keuze zijn.
Buffett’s vorige voorspelling? Eind 1999, toen de internethype hoogtij vierde. Buffett stelde toen dat beleggers veel te optimistisch waren over de toekomst. En net als destijds hechtten maar weinig beleggers waarde aan de woorden van de beste en rijkste belegger ter wereld. En handelden er nog minder naar.
Warren Buffett

Warren Buffett, geboren op 30 augustus 1930 te Omaha, Nebraska, geldt zoals gezegd als de beste belegger aller tijden. En niet geheel toevallig geldt eveneens dat Buffett 's werelds rijkste persoon is. Een interessant gegeven voor iemand die zelf weinig waarde hecht aan geld en voor wie beleggen eigenlijk niet meer is dan een spel...
Buffett geeft niet om bijzondere wijnen of dure diners. Kostbare maatpakken zeggen hem ook niets. Hij woont nog altijd in een gewone straat in Omaha, in hetzelfde huis dat hij in 1958 kocht. En hij rijdt nog altijd zelf in zijn oude, tweedehands auto.
Van jongs af aan was Buffett ondernemend, maar hij bouwde eigenlijk nooit zelf een groot bedrijf op. Noch deed hij een geweldige uitvinding. Het decennialang investeren in 'goede bedrijven tegen goede prijzen' maakte echter dat hij kon uitgroeien tot 's werelds rijkste persoon.

Drie basisingrediënten
Voor buitengewone financiële rijkdom zoals in het geval van Buffett is een drietal 'basisingrediënten' vereist:
1) een structureel hoog rendement
2) een lange beleggingshorizon
3) een fors startkapitaal
 
Het structureel hoge rendement dat Buffett heeft behaald, vloeit voort uit een gedegen value investing strategie waarbij consequent geïnvesteerd wordt in 'goede bedrijven tegen goede prijzen' (In ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ wordt dit tot in detail uitgelegd). Buffett is een genie gebleken in het selecteren van goede bedrijven tegen goede koersen. De rendementen die Buffett over de afgelopen decennia realiseerde, bedroegen jaarlijks ruim 20%. Eerder lagen zijn behaalde rendementen nog hoger.
Dat Buffett al op elfjarige leeftijd zijn eerste aandelen kocht, maakte dat hij over veel tijd beschikte om te profiteren van het zogenaamde 'rente op rente'-effect, dat ook bekendstaat als 'compounding'. Albert Einstein (1879-1955) schijnt compounding, het fenomeen dat geld exponentieel in waarde kan toenemen, ooit eens het 'Achtste Wereldwonder' te hebben genoemd. Een bedrag van € 1,- gedurende 30 jaar geïnvesteerd tegen 6% levert een bedrag op van € 5,74. Bij 10% rendement is de eindopbrengst met € 17,45 al het driedubbele. Bij een jaarlijks rendement van 20% is € 1,- na 30 jaar uitgegroeid tot € 237,-. En bij Buffett zou de totale investeringsperiode nog aanzienlijk langer blijken te zijn. Maar één ding ontbrak voor de jonge Buffett nog: een fors startkapitaal. Het besluit van Buffett om in 1956 met een zogeheten 'investment partnership' (een soort gesloten beleggingsfonds) van start te gaan, zou ook deze laatste omissie verhelpen.
 
Berkshire Hathaway
Een van de aandelen die Buffett begin jaren zestig als 'ondergewaardeerd' beoordeelde was Berkshire Hathaway, een enigszins duffe textielproducent. Door de grote mate van onderwaardering kon Buffett zoveel aandelen kopen dat hij uiteindelijk een meerderheidsbelang verkreeg. Buffett kreeg al snel door dat met de productie van katoenproducten zelf nauwelijks te verdienen viel. Berkshire Hathaway werd na verloop van tijd dan ook van onrendabele textielproducent omgevormd tot Buffett's persoonlijke investeringsvehikel, dat uiteindelijk tot één van 's werelds grootste bedrijven zou uitgroeien.
Waar aandelen Berkshire Hathaway in 1965 een koers noteerden van circa $ 15, is enkele jaren terug de grens van $ 100.000 gepasseerd. Wie in 1965 voor $ 10.000 aandelen Berkshire Hathaway kocht, zou aan het einde van de eeuw $ 50 miljoen bezitten. Eenzelfde investering in de S&P 500 zou nog geen half miljoen dollar opleveren.

‘LEER BELEGGEN ALS WARREN BUFFET’
In ‘Leer beleggen als Warren Buffett: visie, strategie en achtergronden’ treft u een uitgebreide serie artikelen aan, met behulp waarvan u zich de beleggingsfilosofie van ’s werelds beste belegger eigen kunt maken. Dit aan de hand van een zorgvuldige analyse van de strategie van Buffett zelf, maar tevens met behulp van een groot aantal korte artikelen. Artikelen die in de loop der jaren zijn opgesteld en die zijn toegezonden aan aanvragers van het Warren Buffett E-Book via http://www.warrenbuffett.nl

Het boek begint met een serie over ‘superbeleggers’. Beleggers die net als Buffett hun sporen op de beurs allang verdiend hebben. Wie zijn deze personen en wat is hun beleggingsstrategie? Wat zijn de overeenkomsten met de aanpak van Buffett, en op welke onderdelen verschilt hun aanpak met die van hem? Buffett’s inzichten zijn tijdloos en voor vrijwel iedere serieuze belegger nuttig - zoniet essentieel. Juist nu, voorjaar 2009 en middenin de kredietcrisis, is het interessant eens goed te kijken naar de beleggingsstrategie van Warren Buffett. Per slot van rekening zijn de aandelen vele jaren niet zo goedkoop geweest.

Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn,
maar wees hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn.
- Warren Buffett -
Lees verkorte versie >

< Terug naar de catalogusStuur door naar een vriend >